Tarihçe
07 Şubat 2024

     Gelişen sağlık hizmeti anlayışının bir ürünü ve değişen toplum özelliklerinin bir gereksinimi olarak ortaya çıkan Evde Sağlık Hizmetlerinin yaşam kalitesini arttırmaktaki rolü yadsınamaz. Hastane ortamında verilen bakıma alternatif olarak görülen Evde Sağlık Hizmetleri gerek uzun dönemli kurum bakımının bireyler üzerindeki olumsuz etkileri (yalnızlaşma, depresyon, sosyal izolasyon, duygusal çökkünlük, yabancılaşma vb.) gerekse maliyetinin yüksek olması nedeniyle günümüzde önemli bir hizmet şekli olarak rol almaktadır.

     Evde Sağlık Hizmetleri ülkemizde ilk olarak Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı 10 Mart 2005 tarihli 25751 sayılı Resmi Gazete’ de “Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile uygulamaya girmiştir. Böylelikle Evde Sağlık Hizmetleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı özel sağlık kuruluşları aracılığıyla verilmeye başlanmıştır. 1 Şubat 2010 tarihi itibari ile de “Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” kapsamında Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşları tarafından hizmet verilmeye başlanmıştır. 15.05.2017 tarihine kadar Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Koordinatörlüğünde Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile birlikte yürütülen Evde Sağlık Hizmetleri, bu tarihten itibaren Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı Genel Sekreterliklere devredilmiştir.

     İlimizde de 2010 yılından itibaren Evde Sağlık Hizmetleri sunumuna başlanmıştır. Günümüzde 1 Şehir Hastanesi, 17 İlçe Devlet Hastanesi ve 1 ADSM(Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi) olmak üzere 19 birim ile vatandaşlarımıza hizmet verilmektedir.